Vroeger dacht ik altijd dat ik dichter wilde worden, maar in 1994 begon ik tot mijn eigen verrassing te tekenen en schilderen. Ik kreeg acht jaar les op de Vrije Academie Kennemerland, die nu Kunstacademie Haarlem heet, van onder andere Pieter Berkhout en Fokelien Faber.
 

Wat wil ik en wat doe ik? Waar gaat mijn werk over?
“Jij schildert verhaaltjes”, zei een van mijn docenten, een beetje poëzie zit er dus wel in mijn schilderijen van dieren en andere figuren die zich al dan niet voortbewegen in een kleurig landschap.

Vaak weet ik van te voren niet wat ik ga maken, uit een vage vlek kan een vragende haas ontstaan of een zoekende vogel die eigenlijk wil vliegen. Vaak kijken ze verwonderd om zich heen, mijn figuren. Ze vragen zich van alles af denk ik.

En natuurlijk, alle kunst die je maakt gaat uiteindelijk over jezelf. Gaat het dus over mijn blik op de wereld? Mijn kijken naar de dingen om me heen?

Ik denk het wel. De wereld is altijd gekleurd en figuren zoeken elkaar. Het grappige is dat ik door het schilderen andere lossere gedichten ben gaan schrijven, over bijvoorbeeld:

De peinzende haas en de zoekende
kip in het circus van de zon en Moeder
Eenoog die door het gordijn gluurt.

Nu ben ik een schilderende dichter en een dichtende schilder.
Gedichten kwamen terecht in het tijdschrift De Tweede Ronde, in een bloemlezing van Waddengedichten en in de poëziekalender van 2009.

Mijn schilderijen hingen in een galerie in Hornhuizen, je kunt ze tegenkomen bij de kunstuitleen van Kunstcentrum Haarlem of in de etalage van kinderboekwinkel Kiekeboek als onderdeel van de jaarlijkse Vijfhoekkunstroute. 

Wil je meer informatie, neem dan contact met me op via bericht@mariavanoorsouw.nl.